La por als petards

Al voltant del 50% dels gossos s’estressen (o tenen veritables atacs de pànic) quan senten petards.
No hi ha solucions miraculoses, i les teràpies de dessensibilització són llargues i complexes. Però podem prendre mesures perquè els suportin d’una forma el menys traumàtica possible.

1.- Tingues molt de compte amb les passejades durant aquests dies; encara que el teu gos passegi normalment deslligat, aquests dies hauria de fer-ho sempre amb corretja, per evitar que li exploti un petard a prop i es posi a córrer.
Posa-li (i això no és només per quan hi ha petards) una xapa amb el teu número de telèfon (el microxip és obligatori però si es perd i algú el troba, el procés per recuperar-lo serà sempre molt més ràpid).

2.- Si és possible, en els dies de petards fes les passejades en zones allunyades i abans que arribi la nit. Si el passeig és llarg, arribarà a casa més cansat.

Ja som a casa. Aquí, la teva actitud és fonamental i la clau és: normalitat. Els gossos són magnífics escrutant-nos; si tu, encara que pateixis per ell, mantens la calma i li transmets seguretat, ell es contagiarà i es relaxarà.

3.- Intenta no deixar el gos sol i, encara que faci calor, tanca portes i finestres durant les hores de màxim soroll. No el forcis; deixa que sigui ell qui esculli on es troba més segur; si és amb tu, acarona’l tranquil·lament, i si s’estima més arronsar-se a la banyera del lavabo, respecta la seva decisió.
Si el teu gos es troba a gust en el seu transportí, deixa’l a la vista amb una manta tapant-lo per si vol entrar, però sempre amb la porta oberta perquè no se senti tancat.

4.- Segueix les rutines diàries per transmetre-li aquesta sensació de normalitat que hem comentat; no es tracta d’ignorar el seu malestar sinó de donar la impressió que aquest problema (els petards) no és important. Mostra-li que hi ets allà, però no intentis tranquil·litzar dient-li coses com “no passa res “; aquesta actitud pot reforçar, sense voler, la seva sensació d’angoixa (¿si de veritat no passa res, per què està tan pendent de mi?).

5.- La televisió, o música relaxant (chill out) ajuden a emmascarar el soroll dels petards. I un os o una llaminadura que li agradi especialment pot distreure’l durant una estona.

6.- I si el teu gos té veritable pànic als petards, comenta-li al teu veterinari l’opció d’instal·lar un difusor de feromones. En cap cas facis servir tranquil·litzants sense parlar-ho abans amb el teu veterinari.